Meridianen: de onzichtbare (maar oh zo belangrijke!) energiebanen in je lijf

Met het blote oog zie je ze niet, maar van je kruin tot je tenen lopen allerlei energiebanen (meridianen). Samen vormen ze een ingenieus netwerk met een belangrijke functie: levensenergie (Qi) zo soepel mogelijk door je lichaam transporten. 

Meridianen: de onzichtbare energiebanen in je lijf

Om te begrijpen wat meridianen zijn, moet je eigenlijk eerst weten wat Qi (spreek uit tsji) is. Qi is zo oud als de weg naar Rome. In klassieke Arabische, Indiase en Chinese geschriften werd al gesproken over Qi. Binnen de oude Chinese gezondheidsleer wordt het gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Deze energie wordt getransporteerd via 12 hoofdmeridianen die kriskras door je lijf lopen.

Fysieke en psychische kant

Elke meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan. Toch heeft elke meridiaan een grotere functie dan alleen het betreffende orgaan. Meridianen hebben namelijk zowel een fysieke, als een psychische kant. Zo gaat de longmeridiaan niet alleen over ademhaling, maar óók over de emotie verdriet. En is de levermeridiaan verstoord? Dan hoeft er met je lever niks mis te zijn, maar kun je wél last hebben van prikkelbaarheid.

 

De Chinese orgaanklok en de meridianen

De circulatie van Qi langs de 12 hoofdmeridianen verloopt in een vaste volgorde en duurt 24 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een specifieke meridiaan het meest actief. Tussen 7.00 en 9.00 uur ’s ochtends als jij opstaat en aan een nieuwe dag begint is de maagmeridiaan in opperste staat van paraatheid. Als we beginnen met de maagmeridiaan en de orgaanklok volgen dan ontstaat de volgende 24-uurs cyclus:

1) Maagmeridiaan – actief tussen 07.00 tot 09.00 uur
2) Milt meridiaan – actief van 09.00 uur tot 11.00 uur
3) Hartmeridiaan – actief tussen 11.00 uur tot 13.00 uur
4) Dunne darm meridiaan – actief van 13.00 uur tot 15.00 uur
5) Blaasmeridiaan – actief tussen 15.00 uur tot 17.00 uur
6) Niermeridiaan – actief van 17.00 uur tot 19.00 uur
7) Hartbeschermer meridiaan – actief van 19.00 uur tot 21.00 uur
8) Drievoudige verwarmer meridiaan – actief van 21.00 tot 23.00 uur
9) Galblaasmeridiaan – actief tussen 23.00 uur tot 01.00 uur
10) Levermeridiaan – actief van 01.00 uur tot 03.00 uur
11) Longmeridiaan – actief tussen 03.00 tot 05.00 uur
12) Dikke darm meridiaan – actief tussen 05.00 tot 07.00 uur

Het behandelen van meridianen

Er kunnen grofweg 3 dingen ‘mis’ zijn met je meridianen:

1) er is teveel energie in een meridiaan
2) er is te weinig energie in een meridiaan
3) er is sprake van stagnatie; de doorstroming van de meridiaan is niet goed

Deze toestanden zijn alle drie te beïnvloeden. Op de meridianen die door je lijf lopen zitten bepaalde punten waar de uiteinden van de meridianen aan de oppervlakte van ons lichaam komen. Dit maakt de meridianen als het ware toegankelijk van buitenaf. Blokkades in meridianen kunnen worden opgeheven met behulp van bijvoorbeeld acupunctuur, acupressuur en voetreflexologie.

Shiatsu

Shiatsu is een eeuwenoude massagevorm die zijn oorsprong vindt in Japan en is sterk geworteld in de principes van de traditionele Chinese geneeskunde. Het woord "shiatsu" betekent letterlijk "vingerdruk", wat meteen de techniek onthult: de therapeut gebruikt zijn vingers, duimen en soms ellebogen om druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam, de zogenaamde acupressuurpunten.

Shiatsu gericht op het herstellen van de balans in het lichaam en het bevorderen van de vrije doorstroming van 'Ki' (levensenergie) via de meridianen.  Een Shiatsu-behandeling kan behoorlijk intens zijn. Geoefende shiatsu therapeuten stevenen zich namelijk linea recta af op geblokkeerde acupunctuurpunten. Dit kan soms ongemakkelijk of zelfs pijnlijk aanvoelen, vooral op gespannen plekken. Maar juist die diepe druk en gerichte behandeling zorgen ervoor dat je na de sessie een gevoel van verlichting en hernieuwde energie ervaart. Het effect van Shiatsu merk je vaak pas echt na afloop, wanneer je lichaam de behandeling heeft verwerkt en de energie weer vrij kan stromen. Een goede shiatsu massage zorgt er namelijk voor dat ‘Qi’ energie via je meridianen weer vrij door je lichaam kan stromen.

 

Spijkermat

Ook een spijkermat kan blokkades in meridianen opheffen. Een spijkermat is een mat vol met ‘spijkertjes’ gemaakt van kunststof. Je kunt de werking vergelijken met acupressuur, een massagemethode met wortels in de Chinese geneeskunde. Meridianen bevatten belangrijke acupunctuur- of acupressuurpunten, verdeeld over je lichaam. Het stimuleren van deze drukpunten door 15 – 20 minuten op een spijkermat te liggen zorgt ervoor dat je levensenergie beter door de energiebaan stroomt en helpt zo blokkades op te heffen in de corresponderende organen.