In déze 5 situaties kun je als vrouw extra magnesium gebruiken

 

Magnesium wordt ook wel ‘de vonk van het leven’ genoemd en dat is niet voor niets. Het mineraal is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in je lichaam en is nodig in elke cel van je lichaam. Genoeg magnesium binnenkrijgen is dus altijd belangrijk, maar er zijn momenten waarop je lichaam wel wat extra van dit wonderlijke mineraal kan gebruiken. In dit artikel leggen we uit in welke 5 situaties je als vrouw goed op je magnesiuminname moet letten. En natuurlijk vertellen we je hoe je dat beetje extra dan kunt binnenkrijgen. Via je voeding of in de vorm van een magnesium supplement.

 

 

In deze 5 situaties kun je als vrouw magnesium gebruiken

Magnesium is een razend belangrijk mineraal. Het stuurt enzymen aan die ervoor zorgen dat honderden biochemische processen in je lichaam goed verlopen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De ontspanning van je spieren
  • Het vrijmaken van energie uit je voeding
  • De vorming van gezonde tanden en botten
  • Het voorkomen van laaggradige ontstekingen
  • Het verhogen van je weerstand tegen spanning en stress
  • De overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van je spieren

Symptomen van een magnesiumtekort

Je lichaam bevat als het goed is zo’n 25 gram magnesium, waarvan ongeveer 60% in je botten terug te vinden is. Uit cijfers van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) blijkt echter dat zeker 20 (!) procent van de volwassenen in West-Europa de dagelijks benodigde inname niet haalt en een magnesiumtekort riskeren. En die mensen hebben hoogstwaarschijnlijk te maken met één of meerdere van deze symptomen:

1) gevoelens van onrust
2) prikkelbaarheid
3) spierkrampen (je spieren ontspannen onvoldoende)
4) slapeloosheid
5) verminderde weerstand

Bladgroenten

 

Wil je dit soort klachten voorkomen, dan is het zaak om voldoende magnesium binnen te krijgen. Je lichaam kan zelf namelijk geen magnesium aanmaken. In donkergroene bladgroenten, ongeraffineerde noten en granen zit veel van dit mineraal. Met stip op nummer 1 staat spinazie. In 100 gram spinazie, zowel rauw als gekookt, zit maar liefst 79 mg magnesium! Ook amandelen, zonnebloempitten, walnoten en zilvervliesrijst zijn goede bronnen van magnesium.

Verhoogde magnesiumbehoefte

Met gezonde voeding kom je een heel eind. Maar er zijn momenten in je leven dat je te maken krijgt met een verhoogde magnesiumbehoefte. En dan is het belangrijk om je lijf nét die extra boost te geven. Hieronder vind je 5 situaties waarbij je als vrouw wel wat extra magnesium kunt gebruiken.

1. Je zit in een stressvolle periode

Uit onderzoek blijkt dat mensen met veel stress een verhoogde uitstoot van het mineraal magnesium via de urine hebben. Dat terwijl het mineraal er juist voor zorgt dat je kunt ontspannen. Hoe lager het magnesiumniveau in je cellen, des te gevoeliger ben je voor stress. Bij een tekort aan magnesium kan je bovendien meer adrenaline produceren. En dan wordt ontspannen al helemaal lastig. En – om het verhaal nóg complexer te maken – hoe meer adrenaline in je lijf, hoe meer magnesium je verliest. Eén grote vicieuze cirkel dus… Sta je gedurende een langere periode onder grotere druk dan normaal? Bijvoorbeeld door drukte op je werk, een scheiding of een verhuizing? Neem dan je je magnesiuminname eens onder de loep. Het haalt de scherpe randjes van stress.

2. Je sport veel

Tijdens intensief sporten of zwaar lichamelijk werk verbruik je veel energie en vragen je spieren om extra magnesium. Sporters verliezen bovendien via zweet en urine meer mineralen, waaronder magnesium, dan gemiddeld. Om de elektrolytenbalans in je lichaam goed te houden, is het belangrijk om je mineralen weer aan te vullen tussen intensieve workouts. Een tekort aan het mineraal kan namelijk spierkrampen veroorzaken en je sportprestatie verlagen.

3. Je hebt slaapproblemen

Magnesium activeert het parasympatisch zenuwstelsel. Dit is het gedeelte van het autonome zenuwstelsel dat zorgt voor rust. En omdat ontspanning cruciaal is voor goed in- en doorslapen, kan magnesium verlichting bieden bij slaapproblemen. Bovendien heb je magnesium als brandstof nodig voor de aanmaak van melatonine, ook wel het ‘slaaphormoon’ genoemd. Wanneer er onvoldoende magnesium, of brandstof, aanwezig is stagneert de aanmaak. Je slaap-waakritme kan dan in de war raken en (in)slapen wordt mogelijk een probleem.

4. Je bent zwanger of geeft borstvoeding

Tijdens de zwangerschap zorgt een verandering in je hormonen ervoor dat de nier uitscheiding van magnesium hoger ligt. Hierdoor ligt de magnesiumbehoefte van zwangere vrouwen zo’n 20-40%  hoger dan normaal. Magnesium brengt verlichting bij verschillende zwangerschapskwaaltjes. Denk aan harde buiken, rusteloze benen, spierkrampen en een verhoogde bloeddruk. Verder is uit onderzoek gebleken dat magnesium het risico op zwangerschapsvergiftiging sterk kan verlagen. Magnesium kan er ook voor zorgen dat een baby een hoger geboortegewicht heeft én dat het bevallen minder pijnlijk is. Dat gold vooral voor vrouwen die in bad zijn bevallen en magnesium aan het water hadden toegevoegd. Er wordt overigens afgeraden om magnesium te gebruiken rond de uitgerekende datum. Stop dus met het nemen van een supplement ruim voordat de baby komt.

5. Je zit (bijna) in de overgang

Tijdens de overgang kan magnesium voor allerlei kwaaltjes verlichtend werken. Denk aan opvliegers, spierkrampen of lusteloosheid. Het speelt een sleutelrol bij de energiestofwisseling en aanmaak van hormonen, precies de processen die een bepaalde ‘reset’ ondergaan tijdens de overgang. Voldoende magnesium binnenkrijgen is belangrijk als je zelf alles wilt doen om je lijf te ondersteunen in deze (letterlijke en figuurlijke) overgangsfase in je leven.

Magnesium supplement

Als jouw magnesiumbehoefte om een van de bovenstaande redenen (of een andere) verhoogd is, is het raadzaam om een magnesium supplement te gebruiken. Overleg bij twijfel altijd met je huisarts of orthomoleculair therapeut.

Tip van de redactie: neem een magnesium (voeten)bad!

 

Je kunt magnesium slikken in de vorm van een supplement, maar óók op andere manieren binnen krijgen. Bijvoorbeeld door het nemen van een (voeten)bad waaraan je badzout met magnesium hebt toegevoegd. Door de verhoogde watertemperatuur passeert het mineraal de huidbarrière en bereikt zo je bloedbaan. Op die manier kalmeert dit badzout binnen 20 minuten zelfs het meest gespannen systeem.

 

 

Bron: holistik.nl